Byggt & Rivet
Hänt & Tänkt

Detta är rubriken på en av en av de ständigt återkommande artiklarna i Husby-Rocken. Nu startar vi ett litet anspråkslöst nyhetsförmedlande till "långstrar" i förskingringen för att visa vad som händer och sker här hemma.
Denna sida är uppdaterad 2013-08-18
Alla kort på denna sida är tagna av © J-O Carlsson om ej annat ges
Uppsala-resan
Resan som några av oss gjorde i egna bilar onsdagen den 14 augusti till Uppsala. Där besökte vi våra medlemmar Kristina Axell och Arne Arnesen. Vi bjöds på förplägnad i hemmet samt fick av deras vänner information om den gamla smalspåriga järnvägen som förband både Stockholm Uppsala samt delar av Roslagen. Dessutom berättade de om museiföreningen och dess stora verksamhet. Därefter tog vi bussen till Östra Station och embarkerade museitåget mot Faringe draget av “vårt” gamla ånglok Thor. I Faringe fick vi information om loken som föreningen köpt från Långshyttan innan vi inmundigade vår medhavda pickninck och åter reste mot Uppsala. En oförglömlig resa i nostalgins tecken. © Foto JoC.
Hyttgudstjänsten
Söndag den 28 juli hade vi den traditionella hyttgudstjänsten i samarbete med Husby Församling.
Medverkande var Ebbe Kindblom.
© Foto JoC.


Tårtkalas den 20 juli
.
Tårtakas blev den 20 juli samtidigt som Husby Vävstuga invaderade Bengtsgården med allehanda handarbeten som knyppling, frivoliteter m.m. En vävstol fanns även dår besökarna kunde väva på vår matta. Vävstolen kommer att stå kvar under hösten så det är bara att pröva. :-)
Tårtorna hade gjorts av vår köksgrupp liksom av någon ytterligare välvillig person. © Fotograf JoC.

Kakfesten lördagen den 6 juli
Vi serverade då ett 20-tal småkakor till kaffet. Köksgruppen liksom flera andra hade bakat kakorna. 100-talet besökare gästade Bengtsgården.

© Fotograf Jan-Olof Carlsson

© Fotograf Jan-Olof Carlsson

© Fotograf Jan-Olof Carlsson

© Fotograf Bruno Santesson

© Fotograf Bruno Santesson
Hänt på bruket under 2013:
Bakom Ica Supermarket har man tidigare kunnat lämnat saker till återvinningen men nu sitter det en sån här skylt där, så nu får vi alla kasta våra återvinningssaker vid Södra Dalarnas Sparbank.
Husby Församling har låtit klockstapeln fått ett uppsving. :-)Ljuskväll vid Lången
2012-09-29
Efter en regnig dag så kom kvällen med uppehåll och fullmåne över Lången. Ca 200 personer njöt av sensommarkvällen med varm korv m. bröd, kaffe och bulle till musik av Dragspelsklubben. Marschallerna på sjön var ett vackert skådespel i fullmånens sken. Det var folk både från socknen och från Hofors och Torsåker hållet. Åldrarna var varierande men alla verkade trivas vid Långens strand.
© Foto: Berit Zöllner Södra Dalarnes Tidningar
© Foto: Berit Zöllner Södra Dalarnes Tidningar
Nedanstående foton: © JoC
Invigning av nostalgi macken 15 september 2012
Foto BR
Hemvärnsstugan som försvunnit upptäckt 2/9-2012 Foto MK
   
Tro det eller ej, men här har det stått en stuga.
På den här skylten ska det stå "Jonsboskolan". Tråkigt att någon/några har haft sönder den. upptäckt 2/9-2012 Foto MK
 
Hyttans Dag 2 september 2012 på Mulltimmerhyttan
Musikunderhållning av samt stekt sill och jopp.
Foto JoC & MK
Gamla kvarnen
Innan det börjar
 
Nu anläder besökarna.
Göran Hellgren spelade nyckelharpa och berättade om instrumentet.
Publiken lyssnade intressant.
Mulltimmerhyttans bro.
Ett lotteri var det också här ses vinstbordet.
Uppdukning av bestick, tallrickar, brickor m.m.
Bord och stolar uppställda
Rönnbär i fönstrena.
Spiselkransen utsmyckad.
Musikunderhållningen är över, dags att promenera upp till mulltimmerhyttan för att äta sill m jopp.
Kim Jarl i färd med att steka sill.
Sillhungriga gäster i samtal.
Parkerade bilar.
Serveringen
Hungriga och matglada gäster.
Hungriga och matglada gäster.
Hungriga och matglada gäster.
Det blev inte mycket sill kvar när alla hade ätit klart.
Mätta och glada gäster som väntar på kaffet och lotteridragningen.
Dags för kaffe/the/festis och hembaktkaka.
Alla gäster tackade för bra musikunderhållning och jättegod sill :-)

 
Nybyggt vid Yamis restaurang & gatukök uppsnappat 9/5-2012
Yamis restaurand & gatukök har satt upp en uteplats så att man kan njuta av vårsolen medans man äter. Trevlig tycker nog många. :-)
 
Långshyttans Bruksservice uppsnappat 9/5-2012
Långshyttans Bruksservice huserar i gamla OK/Q8-huset, där dom bl.a. säljer återvunna saker.
Det går också numera att tvätta bilen i tvätthallen - precis som får många många år sen.
 
Ordförandeskifte hos Brukshistoriska upplagt 2012-04-08
Långshyttans Brukshistoriska förening hade i den 26 mars 2012 årsmöte i Församlingshemmet med som vanligt vältaligt deltagande. Ett 70-tal medlemmar hade infunnit sig till mötet.
På dagordningen stod som alltid förhandlingar enligt stadgarna. Styrelseberättelse liksom den ekonomiska rapporten godkändes. Efter att revisionsberättelsen upplästs beviljades enhälligt styrelsen ansvarsfrihet för det gånga året.
Ordförande sedan 1997, Kjell Hedström, hade begärt att få frånträda sitt uppdrag. Han är den andre ordföranden sedan föreningen bildades 1983. Otto Stjernquist var den förste, ingen stor omsättning på snart 30 år. Men en fin och god sammanhållning i föreningen bidrar till detta. Kjell efterträds nu av styrelsens vice ordförande Margareta Dahlberg. Kjell tackades för de gångna åren och för hans engagerade arbete för föreningens bästa. Han utnämndes till Hedersmedlem, den andre i föreningens historia efter Otto Stjernquist.
Georg Boquist valdes som kassör för två år. Till övriga ledamöter valdes Maria Karlsson, Viveka Morelius (nyval) och Jan-Olof Carlsson. Suppleanter är Björn Ros (nyval) och Kurt Östlund.
Sedan företogs omröstning kring tre ändringar av föreningens stadgar. Samtliga styrelsens förslag godkändes av mötet, men måste ytterligare en gång tas upp för röstning på ett allmänt möte för att gälla.
Margareta Dahlberg tackade sedan Monica Carlsson, Anita Lindblom och Birgitta Boquist för deras fina insatser med bakning och servering vid mötet liksom även för vår hembygdsgård Bengtsgården och dess kaffeservering. Varje lördag hålls där öppet med färskt hembakat bröd.
Smé-Hans Forsström fick även han blommor för sitt aldrig sinande arbete i Hyttsmedjan med smideskurser liksom klensmide för försäljning i föreningens butik.
Efter mötet och förplägnad visades gamla 8 mm:s filmer, inspelade av den legendariske lokalreportern Paul Isacson, signaturen Pin. Från martinverket och dess nedläggning 1971 kände man nästan doften och hettan från ugnarna. Nästa film från okänt år visade militärmarsch till kyrkan med musikkår samt militära övningar vid Jonsboplan i Långshyttan. Filmerna, liksom flera, har lämnats till föreningen av Pauls brorsöner Håkan och Arne från Falun och båda medlemmar i Brukshistoriska. Dessutom har de tidigare lämnat drygt 2000 negativ som Paul lämnade efter sig. De båda tackades för detta med blommor.
Till sist tackade Margareta Dahlberg för medlemmarnas förtroende att få leda föreningen i fortsättningen.
 
Våffellördag på Bengtsgården upplagt 2012-04-08
Våffeldagen var i år söndag den 25 mars, detta tog Långshyttans Brukshistoriska Förening nytta av vid lördagens öppethållande på Bengtsgården, istället för kaffe mé vanligt dûppa så kunde fikagästerna idag få sig en hemlagad våffla med grädde och sylt, mums fillibabba. Förutom den goda våfflan så beskådades också P-O Brus miniatyr av regalskepp Wasa. Smeder fanns på plats i smedjan och det var full rush efter våfflorna denna lördag. Bengtsgården är öppen varje lördag mellan kl 11 och 15 fram till den 2a juni.
 
Foto © Mikael Eriksson, Dala-Demokraten
Foto © Mikael Eriksson, Dala-Demokraten
 
Programmet klart för Långshyttans Brukshistoriska upplagt 2012-04-08
Publicerad: 2012-03-20 i Dala-Demokraten i PDf-format här
Långshyttans Brukshistoriska förening har släppt programmet över årets aktiviteter. Det hela startar redan i slutet av mars med årsmöte och avslutas fram i december med julmarknad och utställningen ”Mormors tomtar”.
Efter 28 år hoppar Långshyttans Brukshistoriska förening av som huvudarrangör för Brukets dag. – Det kan räcka nu, säger Jan Olof Carlsson som en gång i tiden var med och kläckte idén om Brukets dag. Arrangemanget har blivit alltför betungande för föreningen. Men det kommer ändå att bli ett Brukets dag men då Långshyttans Samrådsgrupps regi.
Långshyttans Brukshistoriska förening släpper inte helt detta med Brukets dag utan kommer att medverka med arrangemanget ”Sommarlördag vid Bengtsgården”. Byblåset kommer att underhålla och det blir även utdelning av kultur- och uppmuntringspris. ”Sommarlördagen” blir också det egentliga startskottet för sommarens aktiviteter. Dock har föreningen tjuvstartat sina aktiviteter 26 mars med årsmöte i församlingshemmet.
Efter ”Sommarlördagen” blir det lite lugnare fram till 25 juli då Långsbyringen 60 år ska firas. Och det med en vandring från fyndplatsen till vikingarnas boende vid Näsudden. Långsbyringen hittades 1952 av de tre Långshytteborna Gösta Johansson, Magnus Haglund och Stig Hellström i samband med att bygget av en vändplan. Ringen av guld lämnades till Riksantikvarieämbetet som konstaterade att ringen härstammade från vikingatiden. Ringen hamnar 1962 hos Dalarnas museum men stjäls vid ett inbrott i museet 1980. Den har aldrig återfunnits. Turligt nog har föreningen en kopia av ringen.
Hyttans dag firas traditionellt 2 september, och arrangeras för att högtidlighålla minnet av hyttan i Långshyttan som blåstes ned den 2 september 1948. Underhållning, stekt sill och jopp utlovas.
Under hösten blir det även Ljuskväll vid Lången och novemberträff i församlingshemmet innan året avrundas med Julmarknad i och kring Bengtsgården 1 december. I samband med marknaden visas utställningen ”Mormors tomtar”.
skrivet av Mikael Eriksson, Dala-Demokraten
 
 
Hyttans Dag
Sill, jopp, löksås, kaffe m kaka och underhållning av Husby Dragspelsklubb - kan en söndageftermiddag bli bättre? Foto Kjell Hedström.
Se även artikel i DD.
Smé-Hans sjöng
Allsång förekom också.
Sång, skratt, spontana applåder och så klart allsång - kan det bli bättre?
 
 
Nya träd längs kyrkallén
Ett tiotal nya björkar har planterats av Rolf Graf i Kyrkallén upp till kyrkogården och vattnas av Åke Morelius. Vi tackar för det, och gläds att Vägverket bryr sig även i Långsta:
 
Yami Gatukök
"Yami Gatukök" på OK-plan har öppnat för inomhusservering efter om- och tillbyggnad under våren.
Det är våra långshyttebor sedan några år Rima och Josef Awn som driver matstället. Ett trevligt par där vi i Brukshistoriska Föreningen lärde känna Josef då han genom arbetsförmedlingen jobbade för oss.
 
Ny restaurang
Restaurang Järnhyttan i Folkets hus stängt, men öppnades nästan omgående i ny regi. Det är hela Långstas Abbe från Pizza House som nu även driver detta matställe. Förutom att man kan gå dit och äta så kan man även få mat till avhämtning samt så görs utskick av lunchlådor till industrierna.
 
Brukets Dag
Än en gång har det arrangerats Brukets Dag i Långshyttan och flera bilder finns att beskåda under www.bruketsdag.webb.se. Både bilder från i år och från tidigare år. (fotograf Kjell Hedström)
 
 
Julmarknad i kvarnen
Lördagen den 28 november ordnade Långshyttans Brukshistoriska Förening en liten julmarknad. Man kunde hitta allt från kålsoppa, bakverk, varm korv, grankransar, bockar till Filimons kola. Husby-rocken och Fotoklubbens almanacka släpptes denna dag. Så många passade på att köpa dessa. Lucia (Unga Örnar) och tomten kom på besök. Trots det tråkiga novembervädret så var det mycket långstafôlk i farten.

Foto: Arnold Klaxman

Foto: Arnold Klaxman

Foto: Arnold Klaxman

Foto: Arnold Klaxman
 
En rondell har byggts i Långsta
En "Centrifug", eller som det på svenska heter Cirkulationsplats, har under sista veckan i november byggts i korsningen Hyttgatan/Klostergatan. Eller som vi i dagligt tal kallar för ICA-korset. Helt plötsligt och utan minsta förvarning har Vägverker med hjälp av Skanska utfört detta arbete som vi i Långstrar krävt i flera år. Någon form av fartdämpande åtgärd är nödvändig i denna mycket trafikerade och farliga korsning.
Granen lyser i vintermörkret
Brukshistoriska föreningen har sedan kommunen tog sin hand från detta i många år rest julgran på torget i Långshyttan. Vi tycker i föreningen att vi behöver en gran att glädjas åt i samhällets centrum och ombesörjer därför detta och ansvarar för att granen varje år kommer på plats lagom till första advent och den Julmarknad som föreningen arrangerar. Husby Jaktskytteklubb skaffar som vanligt fram en vacker gran och Rolf Graf med en av sina maskiner ser till att den kommer på plats och blir rest. Hedemora Energi står sedan för elektriciteten till vår toppstjärna och belysningsslingorna.
Ljuskväll vid Gustafsnäsviken
Ljuskväll vid Lången återkom för tredje året i följd måndagen den 28 september. Mycket folk hade samlats till denna ljusfyllda kväll vid Gustafsnäsviken. Massor av marschaller och eldar lyste längs stränderna liksom även ute på små flottar i vattnet. Hedemora Musikkår spelade iklädda pannlampor.
 
 
 
 
 
 
Blomsterafton
Blomsterafton uppe på mulltimmerhyttan den 15 april med mycket folk samlat. Från Horndals Blommor kom Irene och visade oss vackra bindningar. Foto: Kjell Björk.
 
Luftventilation
Hårdare krav ställs numera ur miljö- och hälsosynpunkt på lokaler som serverare bl.a. kaffe. Så även Brukshistoriskas Bengtsgården med stora kostnader till följd. Själva har vi sedan installerat grova rör med ljuddämpare, tilluftsdon på flera ställen i lokalerna. I källaren förstås ett stort aggregat med inbyggd värmeväxlare. Titta på bilderna vilka som varit med på jobbet.
Hyttans Dag
Hyttans Dag firas årligen till minne av vår stora hytta som nedblåstes 2 september 1948. I år söndagen den 30 augusti. Till traditionen hör att det bjuds på Stekt sill med löksås och jopp. Underhållning av något slag likaså. Detta år var det Bag In Box Band som spelade irländsk musik i sprittande tempå framför Martingaveln. Närmare hundra personer infann sig uppe på mulltimmerhyttan för gourmetmiddagen. Anita och Monica hade först fullt sjå med stekningen som i år skedde hos Isa på Järnhyttans restaurang.

Bilder från årsmötet
Föreningen har hållit årsmöte den 30 mars 2009. På samtliga poster beslutades om omval. Kjell Hedström kommer alltså att fungera som ordförande under de kommande två åren. På programmet för aftonen stod vackra bildserier tagna och visade av föreningens medlem Arnold Klaxman. Bilderna visar kökspersonalens "baksida" på Bengtsgården samt gemytliga bilder från fikastunden på PRO-gården.
Fotograf: © J-O Carlsson
 

 
Bilder av rivningen av OK/Q8.
Fotograf: © J-O Carlsson
OK/Q8 plockade ner sin automatstation i Långshyttan den 17 mars 2009. Många är de långshyttebor som nu gått ur föreningen och hämtat ut sina innestående medel för att kunna tanka på ICAs mack nere vid Solgården. Sedan 1921 har OK funnits i Långshyttan, från början dess föregångare som hette IC och fanns nere vid Solgården. Sedan 1955 har sedan stationen funnits i centrala Långshyttan sedan man köpt fastigheten efter det nedlagda Husby Centralmejeri. Men nu är allt historia. Länge var OK Långshyttan en egen förening med årlig återbäring på gjorda inköp.
 

 
Bilder från renoveringen av hyttbron.
Arbetet med renoveringen av hyttbron har startat. Rolf Arnesson på IBAB har börjat rivningen.
Klicka på mig så blir jag större
Fotograf: © J-O Carlsson
 
Bilder från omläggningen av hyttans tak.
 
Arbetet med taket är stort men beräknas vara klart till oktober månads utgång. Otto Stjernquist hoppas att många slantar kommer in på hans 90-årsfond till reparationerna. Kontot är bg 5699-5004. Märk talongen med "Otto´s tak".
Utöver takarbetet måste även "Hyttbron" upp till översta våningen bytas ut, den börjar bli murken. Dessutom behöver flera träpelare inomhus bytas. Dessa jobb klarar vi inte själva utan måste anlita duktiga hantverkare.
Fotograf: © J-O Carlsson

 
Hyttans Dag 3 september 2007
 

 
Invigning av Martänghalla 18 augusti 2007:
 
Långshyttans nya kulturcentrum invigt.
Fotograf: © J-O Carlsson
 
När kvällssolen sänkte sig över Långshyttan hördes stämningsfull sång från Martänghalla. Kvällen inleddes med att Otto Stjernquist berättade om Martinen [Martängen]. Därefter invigdes Långshyttans nya kulturcentrum Martänghalla av Margareta Dahlberg och Otto Stjernquist. Borganäskören under ledning av Helene Reduthe bjöd på musikkarameller för både gammal och ung. Det var både sång och show. Skratten och allsången flödade liksom kaffe, smörgås och korv i augustikvällen.
 
Två ballongträd prydde scenen.
Ett av de två ballongträden symboliserade Martinverkets 66 år (66 ballonger) och det andra med bara två ballonger fick symbolisera den nya verksamhet som Martänghalla har använts till de senaste två åren. Det två färgrika kronorna lämnade Martänghalla och följdes mot den klarblå himlen under en stunds tystnad. De 66 ballongerna gick mot historiska nejder och de andra två fick fara iväg med framtidens önskningar om ett Martänghalla med ett rikt kulturliv.
Fotograf: © Stig Dahlberg
Fotograf: © J-O Carlsson
 

 
Jul på Hyttan Söndag 3 dec 2006:
 
Liten julmarknad med kålsoppa, kaffe, glögg mm på Mulltimmerhyttan. Tunnbrödsbak.
Kanske kommer både Tomten och Lucia att besöka oss?
 
Klicka här så kan du se bilder från Jul på Hyttan.
 

 
Novemberträff Onsdag 8 nov 2006
 
Inför julskinkan berättade Olle Bengtsson om senap. Det serverades skinkmackor, kaffe och kaka.
 
Klicka här så kan du se bilder från Novemberträffen.
 

 
Hyttans Dag 4 september 2006.
 
100 personer kom till Mulltimmerhyttan för att äta sill och njuta av Gränsetorparn med vänner, kvällen avslutades som vanligt med Hyttlågan.
 
Klicka här så kan du se bilder från Hyttans Dag.
 

 
Saxdalens Manskör "Helgdagskväll i timmerkojan" 19 augusti 2006.
 
I martinen framförde Saxdalens Manskör "Helgdagskväll i timmerkojan" denna ljuvliga augustikväll för en publik på ca 180 personer som njöt i fulla drag.
Det serverades också kaffe och äppelkaka med vanlijsås samt korv m bröd.
 
Klicka här så kan du se bilder från Saxdalens Manskör.
 

 
Sommargudstjänst på Mulltimmerhyttan 30 juli 2006.
 
Marita Stjernquist och Susanne Center ledde årets sommargudstjänst på Mulltimmerhyttan.
 
Klicka här så kan du se bilder från sommargudstjänsten.
 

 
Järnets Dag 18 juli 2006.
 
På årets Järnets Dag så var det guidad visning av Outokumpu´s nya utbyggnad.
Klicka här så kan du se bilder från Järnets Dag, fotograf: Arnold Klaxman.

 
Brukets Dag 27 maj 2006.
 
Klicka här så kan du se bilder från Brukets Dag.
 
Håkan Wilöf har också bilder från Brukets Dag på sin hemsida.
 

 
Årsmötet 20 mars 2006.
 
 
Klicka här för bildspel
 

 
Februari 2006:
Utbyggnaden av "Kallis"fortsätter.
 
Klicka här för bildspel
 

 
Outokumpus utbyggnad:
 
OUTOKUMPU, eller Kallis som vi säger till vardags, står inför sin hittills största investering. Ett nytt valsverk och en ny glödgugn, även den upprest på höjden, skall inom ett par år se dagen ljus. Bygget skall göras på östra sidan, alltså närmare Svältbacken, och kommer att inkräkta på gamla vägen vid f.d. Lindgrens verkstad. I dagarna har man börjat bygga ett nytt kontor som ersättning för de befintliga som måste rivas för utbyggnaden. En vinkelbyggnad skall dockas till försäljningskontoret i Hagaberg. Nya delen kommer att utföras som en souterrängbyggnad för att passa till markens nivåskillnad. Nya bilder kommer att visas allt efter som bygget fortlöper.
 
Tillbyggnaden av kontoret i Hagaberg:
18 mars 2005
4 april 2005
27 april 2005
27 april 2005
10 maj 2005
10 maj 2005
1 juni 2005
21 september 2005*
 
Klicka här för att se bilderna i ett "bildspel".
* = fotograf Webmaster
Utbyggnaden av industrin:
10 maj 2005
10 maj 2005
1 juni 2005
21 september 2005*
21 september 2005*
* = fotograf Webmaster
 

 
Lucia på Hyttan söndagen den 11 december 2005:
 
Massor av folk var ute på "Bruket" denna soliga och sköna dag. Med hantverkare både inne och ute på Bengtsgården liksom uppe på Mulltimmerhyttan var kommersen god hela eftermiddagen. Inne i köket bakades tunnbröd som hade strykande åtgång. Husby-Rocken hade kommit från tryckeriet kvällen innan och Fotoklubbens almanacka fanns också till försäljning.
Hinkvis med kålsoppa liksom kaffe och glögg serverades uppe på hyttan där även några skolklasser höll stånden öppna till förmån för skolresekassorna. Rundturer med häst och vagn fanns också att tillgå och vår tomte delade ut godispåsar till alla barn.
Dagen avslutades med att vår egen Lucia med följe trädde in i det helt fyllda "Svettrummet" uppe på hyttan. Till Hembygds- och kyrkokörens sång blev det en vacker och stämningsfull stund.
 
Klicka här för att se bilderna i större format (bildspel)
 

 
Kvartalsmöte på PRO-gården onsdagen den 2 november 2005:
 
 
Klicka här för att se bilderna i större format (bildspel)
 

 
Kvartalsmöte på PRO-gården onsdagen den 5 oktober 2005:
 
Otto Stjernquist berättade om och läste lite av Bernt Bergström, poeten. "Smé-Hans" Forsström som tonsatt några av Bernt Bergströms dikter, sjöng och spelade tillsammans med Christer Boberg. Eva Bergström framförde också några av sin makes dikter. Det serverades kaffe, mjukpepparsockerkaka och smörgås. Ett lotteri hölls också under kvällen. Grattis till alla som vann! Kaffekommittén gjorde som vanligt ett strålande jobb under kvällen.
Smörgåsar
Mjuk pepparsockerkaka
? och "Smé-Hans" Forsström
Otto Stjernquist
Eva Bergström
Korten är tagna av © Webmaster 2005-10-05
Klicka här för att se bilderna i större format (bildspel)

 
HYTTANS DAG fredagen den 2 september 2005:
 
Som vanligt träffades vi, nu för åttonde året i följd, för att minnas detta datum 1948 då "stora" hyttan för alltid blåstes ned och tystnade.
En av höjdpunkterna under kvällen uppe på mulltimmerhyttans översta våning var som alltid serveringen av den stekta sillen med lök, gräddsås och jopp, knäckebröd och pilsner. I år underhöll Spelfinkarna med bl.a. Åke Konradsson och Sören Holmkvist. Kvällen avslutades också traditionsenligt med att hyttlågan flammade från hyttans tak. .
Bilderna visar Maria och Monica som panerar och steker sill och lök i Jonsboskolans kök som vi får låna denna dag. Under en hektisk servering med en lika lång som glad kö arbetar många av föreningens flickor. Trots att vi är en hembygdsförening och inget cateringföretag verkar alla uppskatta "kaffekommittés" arbete. Stor eloge denna kväll till Kajsa, Alice, Anita, Margareta, Maria och Monica
 
 
Klicka här för att se bilderna i större format (bildspel)
 

 
Gustafsnäsvikens båtramp invigdes 6 augusti 2005:
 
Efter ett fint arbete under våren och sommaren har en båtramp iordningställts i Långshyttan. Vid sjön Långens västra ände mellan Långsbro och Gustafsnäs har Husby Norra Fiskevårdsområdesförening lett arbetet med detta. Många företag i Långshyttan, både stora och små, har bidragit med hjälp i form av pengar eller utfört arbete.
 
Lördagen den 6 augusti hölls invigning. Sedan Leif Nellfors berättat om arbetet och vilka som varit behjälpliga liksom nödvändigheten av att få en plats för båtägare att säkert lägga i sina farkoster klippte kommunalrådet Gun Drugge bandet till rampen. Första officiella iläggningen gjordes sedan av Bengt Hellberg som tillsammans med Irené Lindquist och sonen Erik gav sig ut på Lången i ett för helgen ihållande regnväder. Föreningen med ordförande Bosse Eriksson bjöd ett 40-tal närvarande på kaffe och "Brukets Dags-tårtor".
 
Läget för iläggningsplatsen är mycket vackert, kanske Långshyttans vackraste, med utsikt över sjön. Parkeringsplats och gräsmattor liksom bord och bänkar gör det hela till en fin rastplats utefter vägen in mot samhället. Redan har både husvagnar och husbilar setts uppställda liksom rastande turister suttit vid borden. Till skillnad mot flera andra satsningar som gjort under senare år för vår yttre miljö har föreningen verkligen tänkt på den löpande skötseln av platsen. Vägföreningen har fått detta uppdrag så det lovar gott.
 
     
     
     
 
Klicka här för att se bilderna i större format (bildspel)
 

 
Sommargudstjänst på Mulltimmerhyttan söndagen den 31 juli 2005:
 
Mycket folk hade samlats även i år till denna traditionella gudstjänst som leddes av Marita Stjernquist och Ebbe Kindblom. Sommartrion bestående av Monica och Sören Kvist samt Börje Lindström underhöll. Även Ebbe underhöll efter kaffet med att berätta glada historier ur levande livet.
 
Otto höll sedan "en kurs" i järnhantering för intresserade inför en guidade vandring genom mulltimmerhyttan.
 
Det var mycket folk som kom för att lyssna
 
Otto Stjernquist håller "kurs"
  Monica Kvist, Sören Kvist, Börje Lindström, Ebbe Kindblom och Marita Stjernquist
Klicka här för att se bilderna i större format (bildspel)

 

 
Järnets Dag, tisdagen den 19 juli 2005:
 
På mulltimmerhyttan firades årets upplaga av Järnets Dag med att Helena Kåks och Anna Götlind berättade om deras arbete att skriva en handbok i ämnet mikrohistoria, alltså exempelvis den lilla och enskilda människans historia. Historien kan sedan jämföras med den större, ja till och med sättas in i världshistorien. De har valt att som ämne för sin forskning välja en kvinna från trakten, "Bönhus-Anna" kallad. Hon arbetade bl.a. som mejerska i Uppbo och Rörshyttan. Bodde sedan på några år på Missionshuset i Långsbyn, därav hennes smeknamn, och de sista åren tillbringade hon på Solhem, ålderdomshemmet i Långshyttan. "Bönhus-Anna" hette Anna Andersson och levde åren 1885 till 1954. Hon ligger begravd på kyrkogården här i Långshyttan.
Efter kaffet vandrade alla ned till Bengtsgården där vår utställning om just Bönhus-Anna öppnades. Helena och Anna har välvilligt ställt allt material till visning under fyra veckor framöver.
Boken som de två skrivit kan nu betraktas som klar eftersom det i sista kapitlet påpekas att forskningsresultatet bör presenteras för lokalbefolkningen på en hembygdsgård eller liknande. Boken finns att köpa på Bengtsgården.
 
Klicka här för att se bilderna i större format (bildspel)

 
7 maj 2005:
 
Vårstädning inför årets turistsäsong.
I år har vi röjt all sly som växt i åfåran och skymt de vackra byggnaderna. Dessutom har översta våningen på mulltimmerhyttan fejats. Fönstren har putsast och golv, bord och bänkar har städats av.
 
     
     
       
   
 

GLAD PÅSK
Webredaktionen fick besök av denna lilla påskkärring med sina påskgubbar och påskharar. Tillsammans vill vi önska alla tittare en riktigt Glad och God Påsk!
 

 
25 mars 2005:
 
ICA Mathyttan har nu till påsken öppnat "Nya butiken" efter en stor renoveringen med om- och tillbyggnader. Flera speciella erbjudanden frestade oss alla under tre dagar att handla på hemmaplan, och många var det som gjorde det. T.ex. fanns lösgodis under 3:-/hg, Gustafskorv och Vikabröd. Feskebåt´n hade lagt till med många läckra fiskar, och dessutom fanns flera leverantörer på plats för demo av sina produkter.
 
Grattis Thomas, och stort tack från Brukshistoriska föreningen till denna satsning och investering!
 
Se även tidigare bilder från den 9 mars längre ned på sidan.
 

 
18 mars 2005:
 
Årets årsmöte hölls på PRO-gården onsdagen den 16 mars. Efter stadgeenliga förhandlingar underhöll Gösta Karlsson 40-talet församlade med att läsa ur boken Morrmos katt, skriven på husbymål (finns att köpa på BengtsBoa). Som valigt serverades kaffe och lotter såldes.
 
Styrelsen för 2005 fick följande sammansättning:
Ordförande:
Kjell Hedström
Ledamöter:
Kajsa Arnestål, Jan-Olof Carlsson, Karl-Olof Östberg, Margareta Dahlberg
Suppleanter:
Kurt Östlund, Sune Östberg och Marie-Louise Hoffman
Revisorer:
Gunilla Bäckman och Lars-Göran Lindblom
Revisorssuppleanter:
Arne Hellström och Allan Mattson
Valberedning:
Ivar Norberg och Otto Stjernquist
 
     
Gösta Karlsson läser för en intresserad församling

9 mars 2005:
 
ICA Mathyttan med Thomas Djupenström som boss är under ombyggnad. En "pantbank" har byggts helt fristående från övriga affären. Här lämnar man burkar och flaskor utan att först släpa in dem i affären. Bra, dessutom mera hygieniskt!
Även invändigt byggs Mathyttan om. En större grönsaksavdelning har tillkommit sedan gamla "pantbanken" rivits. Större affärsyta har också erhållits efter att mjölkkylen flyttats ut på bekostnad av lagerutrymmet. Dessutom byts butikens alla hyllor och montrar ut. Det blir som en ny butik!
 
"Pantbanken" ut- och invändigt samt nya grönsaksavdelningen (ännu ej färdigbyggd)